Skocz do zawartości
  • 0

[PYTANIE]Jak utrzymać duże ilości graczy przez kilka dni wipe?

LightKasaro

Pytanie

Witam!

Od czasu premiery wersji gry V2 zauważyłem pewne zjawisko dot. serwerów również V1 (w mniejszym stopniu aczkolwiek również tutaj).

Przejdźmy do reczy, na serwer po wipe wchodzi średnio 50/60 na serwerze X, na drugi dzień ta liczba drastycznie spada, co powoduje to zjawisko? Wyjaśnijmy sobie to w punktach:

-gracze tracą wszystkie przedmiot na skutek raidu

-tracą na skutek kilku śmierci od graczy przed wybudowaniem bazy

Wspominam tylko te dwie kwestie, ponieważ to do nich odnosi się mój post. Wszystkie wyżej wymienione sytuacje są spowodowane tiltem i niechęcią do ponowania prób gry.

Odnieśmy się do drugiego punktu, gracze bardzo często raidują w pierwszy dzień wipe'a nierozbudowane bazy licząc na worth, a potem zniechęca to poszkodowanych do dalszej gry.

Mój pomysł na rozwiązanie tego prezentuje się następująco...

Na serwerach można wprowadzić blokadę raidowania (nie znam możliwości, więc pojęcie jest ogólne) przez pierwszą dobę stania serwera. Może się ta zmiana graczom nie spodobać, ale ma dużo sensu i osoby mające dwucyfrowe IQ wyciągną z tego kilka wniosków, które są kluczowe dla osiągnięcia większej satysfakcji z rozgrywki :)

Pozdrawiam,

Lajt.

EDIT 1:

Wpadłem na lepszy pomysł, kity z c4 i deto jeszcze bardziej wydłużyć niż są obecnie, załóżmy do 12 h po wipe - czemu tak? Chcemy, żeby słabsi i nowi w tej grze nie byli zniechęceni od razu przez weteranów i przetrwali kilka dni, a nie godzin ;)

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Filipino napisał:

Na nie. W tej grze chodzi o przetrwanie jak sami devoloperzy napisali. Brak raidu?  Jak tiltuja sie po smierci czy wypikaniu bazy to wyjazd na wiekszy drop, a nie placzecie o bazy.

Spoko tylko potem graj na serwerze, gdzie baz nie ma  i ludzi, bo wypikane wszystko. 

Ewentualnie takie coś na noc dawać, żeby sadzili na ON 😛 Mnie nigdy nie wysadzili w pierwszy dzień

1 minutę temu, matheo0192 napisał:

Hmm rajdowanie na on od razu odpada bo każdy wywala ity i woła cały serwer o pomoc.Hurtworld to gra survival więc niema sensu blokowania rajdu w 1 dzień na s1 już macie kit rajd po 3h 

Jednak chciałbym znaleźć jakąś furtkę do utrzymania graczy dłużej, blokada na pierwszą noc po wipe? 🤔

Post pisałem na spontanie licząc właśnie na jakieś pomysły od innych i znalezenie optymalnego rozwiązania dla każdego.

Teraz, matheo0192 napisał:

Buduj dobre bazy A ich nie stracisz 

Powiedz to 30 osobom, które po dniu się poddają  i frekwencja na większości serwerów spada 😛 O tyle s1 ten problem omija w pewnym sensie, bo tam na drugi dzień przychodzą nowi gracze, natomiast pozostałe serwery z mniejszą liczbą graczy nie mają takiej sytuacji

15 minut temu, staszek2017k napisał:

Także na NIE. To jest survival.  Może czas zacząć grać w simsy? Tam nie ma rywalizacji 

Survival survivalem, gra zdycha, a gracze z płaczem uciekają z serwerów, bo ktoś zapłaci za rangę i ich wysadzi zanim Ci się rozbudują i pocieszą te kilka godzin. Zauważ, że skorzystamy na tym my, weterani - nadropią nam więcej i oni - dostaną więcej możliwości poznawania gry (dużo nowych się zleciało po premierze V2, które zdycha szybciej niż V1 także XD dla panów z Australii, którzy twierdzili, że V2 to przyszłość i uda się, gracze, reklama, a jedyna reklam gry jaką widziałem to promocja w dniu premiery XD). Już odrzuciłem sam początkową myśl, która nie ma sensu w ogóle jak teraz o tym myślę (w nocy jak zmęczenie łapie to przychodzą głupie pomysły na myśl jak widać), lecz co do kitów już pomysł wydaje się przyziemny, bo faktycznie rangi mają wpływ na rozgrywkę, gdy przykładowo ekipa ma 4 takie kity w kilka godzin po wipe to niszczy gospodarkę serwera i po prostu nie ma to sensu... Miałem poruszyć temat nagród za wipe np. za: najlepszą bazę, top 1 w rankingu zabójstw, ale jak widać pomysł odpadł (to również zniechęca graczy do dalszej gry, tracą czas i jedyne co mają to majątek, który tracą bez żadnej motywacji do zdobywania go, a gra staje się monotonna, zwłaszcza gdy nowości pojawiają się z częstotliwością aktualizacji V1...).

Nie chcę zamykać tego tematu z powodu braku zainteresowania tą propozycją, dlatego zmieniłem początek na [PYTANIE] i tytuł, żeby zrobić z tego temat zbiorczy do dyskusji na ten temat, żeby każdy mógł się podzielić swoimi pomysłami zanim zamknie go administracja i być może kogoś zainspirować, bo gra umiera w zastraszającym tempie, a my na to nie mamy wpływu, a nawet pozwalamy jej umrzeć.

15 minut temu, staszek2017k napisał:

Także na NIE. To jest survival.  Może czas zacząć grać w simsy? Tam nie ma rywalizacji 

Hurtworld? Survival? XD Ta gra jest takim casualem, że szkoda gadać... V2 to X5 z teleportami, a jak Wektor chciał utrzymać troszkę uproszczony survival to ludzie się spłakali, że za trudno i serwer padł po dniu... O V1 nie wspomnę, bo tu i tak gra nie ma prawa istnieć jako survival gdy gracze się poddają od razu, a ci którzy tego nie robią już ją odpuścili, bo jest taki Rust, w którym jest co robić i nie ma aż tylu błędów i developerzy coś robią innego niż nową grę na tym samym silniku o podobnej mechanice..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

SURVIVAL: PRZETRWAJ, BUDUJ I DOMINUJ!

Hurtworld to gra, która została zrealizowana w nieco kreskówkowej oprawie graficznej. Zbiera skrajnie pozytywne oceny graczy od początku uruchomienia wczesnego dostępu. Poza nieco kreskówką grafiką świat Hurtworld jest śmiertelnie poważny. To gra, która lubi karać graczy za błędy i pomyłki, zwłaszcza tych, którzy lubują się w zabijaniu bezbronych. Trzonem rozgrywki pozostaje oczywiście walka o przetrwanie - musimy nie tylko uważać na drapieżniki i innych graczy, ale przede wszystkim dbać o podstawowe potrzeby naszej postaci.

Śledź nas w social mediach

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOK

• Dodaj nową pozycję...